Simac Ladies Tour 2023 Valkenburg.
Simac Ladies Tour 2023 Valkenburg. Foto: Leon Verbraecken

Het wielerjaar 2023 van Thalita de Jong

Algemeen

Thalita de Jong blikt terug op het wielerseizoen 2023.

“Het voorjaar is iets later gestart wegens een knieblessure die eind december ontstond. Ik ben begonnen in the UAE Tour in Abu Dhabi met een 4-daagse etappe koers. Daarna naar het sneeuwachtige Drenthe waar onze wedstrijd wel-niet-wel-niet-wel door ging. Uiteindelijk in een andere vorm, niet de originele route wegens de sneeuwval en omdat het te ijzig was, was de weg niet op tijd vrij om te koersen. Het parcours is veranderd en we reden enkel maar rondes over de VAM-berg. 

In Nokere Koerse ging ik goed en reed goed mee voorin. Helaas op de kasseien door een voorganger mee naar de grond getrokken en dat was het einde van mijn koers. Daarna helaas ziek geworden en aan de antibiotica geraakt waardoor ik de mooie koersen zoals Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Parijs-Roubaix en nog enkele links moest laten liggen. Ik was er 10 dagen goed ziek van en heb toen niets kunnen doen aan training waardoor ik eerst weer terug fit moest worden. 

De maand mei gaf weer de mogelijkheid om te beginnen koersen, met een 2e plek in Wanzele startte ik mijn tweede deel van het seizoen. Daarna volgden UCI koersen in Nederland, een WorldTour wedstrijd in London waar ik toch een heel goed gevoel aan overhield. In juni trokken mijn broer Milo en ik nog even weg met de camper naar de Vogezen voor een klein vakantie-trainingskampje. Het gevoel werd beter en beter en de rest van het seizoen heb ik bijna iedere week of weekend koers gehad. Van het NK naar Baloise Ladies Tour waar ik enkele zeer goede prijzen bijeen reed, 3 x 4e, helaas een etappe gevallen waardoor mijn klassement over was, maar enorm goed gevoel uiteindelijk aan over gehouden. De week erop mocht ik mee met de ploeg naar de tweede editie van de Tour de France! Onverwachts, niet op voorbereid, niet getraind zoals anderen met als doel de Tour de France, dus het was dag per dag zien! Dag 4 zat ik mee in de vroege ontsnapping en reden we uiteindelijk 160 km vooruit met de groep. Helaas werden we op de streep teruggepakt door de klassement-rensters, maar ik werd toch nog 11e. Enorm blij ben ik hiermee!


Enkele na-tour criteriums reed ik mee, zelfs de Draai van de Kaai, de dag na de laatste etappe (Tijdrit) in Pau van de Tour de France. Met een privé -jet vlogen Annemiek van Vleuten, Floortje Mackay, Jeanne Korevaar en ik op maandagochtend naar vliegveld Seppe (Breda) om ‘s middags, in de gietende regen, nog een criterium te rijden. Vooral een gave ervaring om dat met deze dames mee te mogen maken met een privé vliegtuig! Een 3e plek in het zeiknatte Roosendaal, maar eenmaal thuis weer lekker opgewarmd.

Enkele dagen gerust en dan in Zevenbergen weer solo naar de overwinning gereden door weer in de aanval te gaan. 

Derny criteriums reed ik ook nog in België, een leuk spektakel en leuke avondjes weg. De laatste koersen zouden Simac Ladies Tour en Tour de Romandië zijn in Zwitserland. Helaas net voor de Simac Tour ziek geworden. De proloog ziek gereden, de 2e etappe en de dag erna in Leuven (tijdrit) ook nog ziek, maar geen slechte resultaten. 

Helaas zorgde ook nog de hitte in die week van 30 graden, dat ik gewoon niet herstelde. De laatste 2 etappes waren de zwaarste, met veel klimwerk en mijn lijf was gewoon op. In Valkenburg moest ik vrij snel de rol lossen, maar ik reed de wedstrijd wel uit in een grote groep. De laatste etappe in Arnhem kwam ik er door, demarreerde nog, maar met de kopgroep kon ik niet mee. De wedstrijd uitgereden in het peloton en nog 33e geworden”, aldus Thalita de Jong.

Wordt vervolgd; deel 2 is te lezen in De Zuidwestkrant van 1 november.

Foto’s: Leon Verbraecken

Thalita wint.